Les tres ciutats inaugurals

capitol-building-inauguration-bleachers

Una altra cosa no, però si d’alguna cosa pot presumir els Estats Units és d’estabilitat en les seves tradicions. Encara que la seva història sigui curta. Des de 1801, la presa de possessió del president es celebra a Washington D.C. com a capital federal. Però no sempre ha estat l’única ciutat en celebrar aquest esdeveniment.

El Districte de Columbia ha vist passar ja 53 preses de possessió. Amb la del proper 21 de gener, seran 54. I quasi sempre han tingut lloc al mateix edifici: el Capitoli. De fet, només la presa de possessió del president James Monroe, el 1817, va tenir lloc fora de l’edifici del Congrés. Va ser en el que avui és l’edifici del Tribunal Suprem, entre els carrers 1 i A.

Des de la primera presa de possessió de Ronald Reagan, el 20 de gener de 1981, la cerimònia té lloc a les escalinates occidentals de l’edifici del Capitoli, conegut com West Front. Per això, s’erigeix ​​una enorme plataforma amb les grades per als convidats a l’esdeveniment. La seva construcció s’inicia mesos abans de la data assenyalada en la constitució. Per a la segona presa de possessió d’Obama, la seva construcció es va iniciar a finals de setembre de 2012. Pots veure els avanços dels treballs a la web del comitè organitzador.

Dins del Capitoli, les preses de possessió de gairebé tots els presidents han tingut lloc en altres estances, des d’ambdues càmeres a les escalinates est i sud de l’edifici. La segona presa de possessió de Reagan, el 21 de gener de 1985, va coincidir amb un temporal a la capital. El fred va desaconsellar la celebració de la cerimònia a l’exterior, amb temperatures de -17 º C, i es van cancel · lar tots els esdeveniments a l’exterior per passar la celebració a l’interior del Capitoli. Per primera i única vegada en la història, la presa de possessió va tenir lloc a la rotonda, l’espai central situat sota la famosa cúpula.

I les tres cerimònies restants? On s’han celebrat? Potser no ho sabies, però Washington D.C. no ha estat sempre la capital federal dels Estats Units. Abans de la seva fundació el 1791 i de la creació el 1790 del Districte de Columbia, una entitat diferent als avui 50 estats que formen la unió, els Estats Units van tenir dues capitals: Nova York i Filadèlfia.

Presa de possessió de Washington a Filadèlfia

El 30 d’abril de 1789, sent Nova York capital del país, es va celebrar al cor del que avui és Wall Street la primera presa de possessió d’un president americà. George Washington va jurar càrrec des del balcó del Federal Hall. L’edifici, que va ser restaurat, avui és un monument nacional i es pot visitar de manera gratuïta. De fet, la seva proximitat a la borsa de Nova York ajuda a que molts visitants de la ciutat hagin estat en els seus escalinates. Just aquí, hi ha una gran estàtua dedicada a un dels pares del país i el seu primer president.

En el seu interior hi ha una exposició sobre aquesta presa de possessió, amb dades sobre les cerimònia, reproduccions i història. A la botiga es poden comprar tot tipus de productes relacionats amb la presidència americana.

Washington va ser la primera persona a usar la fórmula sota la qual es pren jurament al president electe. Tornarem a aquesta fórmula en pròxims posts, però va ser la primera vegada en què es va sentir un “I do”. La sèrie de televisió “John Adams” reproduir aquest moment … que no va ser exactament així:

La segona presa de possessió de Washington va tenir lloc a l’altra capital dels Estats Units durant els primers anys del nou país: Filadèlfia. A la ciutat es va declarar la independència i després de la capitalitat de Nova York, Thomas Jefferson va aconseguir que la ciutat tornés a ser capital el 1790 fins a la construcció de la ciutat de Washington. El 4 de març de 1793, Washington va tornar a donar el sí al Independence Hall. John Adams va ser investit president en el mateix lloc el 4 de març de 1797. Seria l’última cerimònia fora de Washington DC

1 Comment Write a comment

  1. Pingback: Les primeres vegades de les preses de possessió | Albert Medrán

Leave a Comment

Required fields are marked *.

*