Entrevista a Nadal

“Desmenteixo cada dia l’ampul·lositat del meu doble de Polònia amb missatges ajustats de 140 caràcters”


No té pèls a la llengua. És directe, clar i concís. Franc. I fins i tot, pot arribar a semblar que intenta educar als quasi 500 seguidors que té a Twitter. Així és Joaquim Nadal, el conseller de Política Territorial i Obres Públiques. O almenys, això comunica la seva participació en aquesta gran conversa de 140 caràcters. Volia saber més. D’ell i de la decisió que el va empènyer a fer de Twitter una manera de comunicar-se. I aquest post és el resultat de l’entrevista amb el conseller que, no podia ser d’altra manera, vam fer a través de la plataforma de microblogging.

Nadal va començar la seva aventura ja fa un mes. Però en realitat hi arribava després d’una reflexió llarga. Tal i com afirma el conseller, la idea li venia de part del campió Lance Armstrong Fa algun temps em va convèncer i no li vaig fer cas”. Confessa que veia Twitter des de la barrera, amb “un punt de passivitat i desconeixença”.

En realitat, Nadal no és una persona aliena a les eines 2.0 i a la força comunicativa d’Internet. Manté des de fa temps un bloc-arxiu i el Departament que encapçala ha iniciat també des de fa alguns mesos una presència activa a la xarxa. Però ha estat la facilitat d’ús de Twitter un dels factor decisius per a baixar a l’arena “algú em va dir “és només un click” i com fas anar el mòbil ho faràs molt bé”.

Del primer hola, a les aportacions sobre la tasca diària. Licitacions, visites a obres, informacions sobre l’avenç de projectes. Dades. Informació pel ciutadà. I aquest és un dels altres fets que valora el conseller de l’eina “em permet sintetitzar i és molt àgil per garantir immediatesa”. Ho aplica a la seva feina tot i que “miro de mantenir un to personal i que no domini la feina”.

Així, els seguidors de Joaquim Nadal descobrim una gran facilitat per jugar amb les paraules i extreure’n tot el suc possible. Tweets amb humor intel·ligent, apreciacions poètiques i sensibles. I alguna confessió amb el Celler de Can Roca com a protagonista.

La “passivitat i desconeixença” s’ha tornat al llarg del darrer mes amb una conversa creixent amb altres usuaris. Si l’agenda ho permet, el conseller respon a les mencions. I fins i tot, inicia ell preguntes i debats. Potser una de les coses que més ha sorprès de Nadal ha estat la seva capacitat de síntesi. Ell no n’és conscient del tot, però observa que “M’adono que hi ha interacció i la gent em segueix amb un punt de sorpresa i encuriosiment. Desmenteixo cada dia l’ampul·lositat del meu doble de Polònia amb missatges ajustats de 140 caràcters

El conseller creu que Twitter és un espai d’oportunitat per “multiplicar en xarxa missatges fets de claredat, simplicitat, espontaneïtat i oportunitat”. Potser per això creu que és bo que un política participi a Twitter. Segurament, els que creuen que estar a Twitter perden el temps “no ho coneixen i no poden ni intuir la força que tindrà en el futur. I no saben la capacitat de comunicar que ja ha tingut”.

Nadal ha rebut consells sobre l’ús d’aquesta eina abans d’aterrar. Tot i que confessa que “la veritat es que molt pocs”. Encara que corregeix “o potser només un: fes-ho. Fes un canvi d’esquema en la informació del Departament, supera les notes de premsa.

Amb el temor de “caure en la petitesa de la querella política o ser mal interpretat i entrar en una espiral de replys”, el conseller pren cada dia més experiència i poc a poc, creix la seva llista seguidors i seguits –tot i que encara segueix a pocs usuaris, 70 dels 500 que el segueixen-.

Nadal és l’únic usuari actiu de Twitter del Govern que s’atreveix amb els 140 caràcters. De fet, Catalunya veu com bona part de la seva classe política no dubta en fer de Twitter una via de comunicació efectiva amb els usuaris. Des del President del Parlament, Ernest Benach a desenes de diputats i diputades del Parlament de Catalunya, passant per alcaldes i regidors de molts pobles i ciutats i fins i tot Departaments del Govern de la Generalitat, que ja tenen una guia per aquesta participació. Sembla un canvi sense aturador que ara arriba, també, als Consells de Govern del Palau de la Generalitat.

4 Comments Write a comment

  1. Pingback: Tweets that mention Entrevista a Nadal | E-Campanya -- Topsy.com

  2. Pingback: Bloc PTOP » El conseller Nadal parla de la seva activitat al Twitter amb Albert Medrán

  3. El cas del conseller Nadal, ara per ara, és excepcional (el president del Parlament té un càrrec institucional molt important, però no governa, com tampoc ho fan estrictament els diputats) entre els princcipals governants del nostre país. L’ús que en fa, fins el moment, de l’eina, al meu entendre, ratlla l’exemplaritat, dintre els límits que donen una agenda com la seva. Fa uns dies vaig escriure un post al bloc on explicava un cas real en què, a partir d’un retuit que vam fer des d’@el9nou, el conseller va donar una informació d’interès a un tuitaire que ni era seguidor ni seguit de Nadal: http://jcomajoan.blogspot.com/2010/06/el-conseller-que-respon-pel-twitter.html

  4. Pingback: “DESMIENTO CADA DÍA LA AMPULOSIDAD DE MI DOBLE DE POLÒNIA CON MENSAJES AJUSTADOS DE 140 CARACTERES” | JOAQUIM NADAL

Leave a Comment

Required fields are marked *.

*