Els llibres de comunicació imprescindibles

Avui és un dia revolucionari: els llibres prenen els carrers i planten les seves barricades en forma de paradeta. La cultura pren els carrers i, almenys a Catalunya, tot fa olor de roses. Sant Jordi és un dels dies més bonics de l’any, tot i que amb ell també arriben aquestes típiques preguntes de “Què llibre regal?” “Què llibre em compro?”…

Per donar algunes idees, presentem avui una llista col·laborativa dels llibres imprescindibles en comunicació política i en línia. Polítics, assessors i consultors ens recomanen les seves particulars obres imprescindibles:

 • “Micropolítica” d’Antoni Gutierrez-Rubi. “Converteix quelcom tan àsper com la comunicació pública en un exercici de defensa de la bellesa. Comunicar en política també pot ser senzill, breu i bell.” César Calderón, assessor de comunicació.
 • “Comunicación y poder” de Manuel Castells. “El professor Castells, eminència mundial i catedràtic de sociologia a la UOC, explora en aquest llibre les noves relacions entre el poder i la comunicació, posant atenció al canvis del nou entorn comunicatiu sorgit amb Internet i els dispositius mòbils i analitzant processos polítics i moviments socials que han marcat el món contemporani. Un bon llibre per entendre el món-xarxa on vivim.” Ernest Benach,President del Parlament.
 • “Comunicación y poder” de Manuel Castells. “Un únic i sintètic però vital motiu és el què fa d’aquest llibre una lectura obligada per tots aquells que visquin a, de o per a la Xarxa. Amb les mateixes paraules de l’autor… “si no conocemos las formas de poder en la sociedad red, no podremos neutralizar el ejercicio injusto de dicho poder; y si no sabemos exactamente quienes tienen el poder y dónde encontrarlos, no podremos desafiar su oculta pero decisiva dominación”” Guillem López-Bonafont, assessor de comunicació.
 • “El arte de la prudencia” de Baltasar Gracián. “Malgrat la seva antiguitat, un bon tractat pel seu enfocament pràctic de plena vigència sobre com triomfar en un món competitiu i hostil. Són tres-cents aforismes comentats de normes, instruccions i explicacions de la conducta humana que tot candidat o polític hauria de tenir present en la seva acció política”. Ignacio Martín Granados, director del Gabinet d’Alcaldia de l’Ajuntament de Segòvia.
 • “L’immagine del leader. Quanto conta per gli elettori?”, de Mauro Barisione. “És necessari ser un candidat carismàtic i bon comunicador per guanyar unes eleccions? La imatge fa veritablement la diferència? Aquest interessant llibre recorre, a través de grans polítics d’ahir i d’avui, les qualitats personals i estratègies de comunicació que converteixen una bona projecció de la imatge pública a la clau per a una victòria a les urnes.” Yuri Morejón, assessor de comunicació.
 • “El sol, el genoma e internet. Las tres cosas que revolucionarán el siglo XXI: la energía solar, la ingeniería genética y la comunicación mundial.” de Freeman J. Dyson. “El llibre planteja quins són els reptes i oportunitats més importants que tindrem com a societat durant l’actual segle. Dyson tracta el fenòmen de la comunicació global (el llibre és de l’any 2000 i parla només de la Wolrd Wide Web i no de xarxes socials) com a fenòmen que alterarà la nostra forma de relacionar-nos, de treballar i de crear, i ho fa amb el seu estil amè i, algun cop, desordenat. El llibre també explica la importància que ell creu tindran les energies renovables, la mapització del genoma humà, l’exploració de l’espai i la intel·ligència artificial. Més que un llibre és un recull de conferències i articles divulgats per Dyson a finals dels anys 90 del segle passat, però que segueixen tenint una vigència pròpia d’un home del seu talent.” Ignasi Llorente, secretari d’imatge i comunicació d’ERC.
 • “El nuevo príncipe” de Dick Morris. “Campanya electoral permanent, formes d’idealisme, nova agenda política… Morris prova d’explicar com ha de comportar-se el nou princep de Maquiavel, actualitzat al segle XXI”. Xavier Peytibí, assessor de comunicació.
 • “Señales honestas: el lenguaje que gobierna el mundo” de Alex Pentland. “La comunicació passa per acostar-se al individu i mirar als ulls, en aquest llibre el professor Pentland torna al bàsic, la persona, a les emocions i al que ens motiva per fer les coses … per apropar-nos la intel·ligència en xarxa més genuïna, a la ciència de les xarxes.” Millán Berzosa, DirCom i Community Manager de Ideas4All.
 • “Lo real” de Belén Gopegui. “Tracta de com la gestió de la informació i de la comunicació genera poder. I de com de perillós pot ser i el camí que porta fins a ell.” Juan Pedro Molina Cañabate, professor de la Universidad Carlos III de Madrid.
 • “White House Ghosts” de Robert Schlesinger. “Ara que encara tenim en cartellera la interessantíssim The Ghost Writer, última pel·lícula de Roman Polanski, amb Pierce Brosnan fent d’ex primer ministre britànic (molt Blair) i amb Ewan McGregor fent de “negre”, recomano que recupereu aquest llibre publicat fa cosa d’un any, que és un retrat molt atractiu del naixement, consolidació i explosió de la figura dels speechwriters (escriptors de discursos) de la Casa Blanca. Habitants de l’Ala Oest abans i tot que aquest existís!”. Toni Aira, professor de la UOC.
 • “The Art of Community. Building the New Age of Participation” de Jono Bacon. “El Community Manager d’Ubuntu, la major distribuidora del sistema operatiu Linux, ens ofereix les claus sobre com construir una comunitat exitosa usant els exemples d’una de les comunitats més grans de la xarxa: la dels desenvolupadors, traductors, testejadors i altres participants del projecte Ubuntu. La veritat és que aquest llibre ens ha encantat no només perquè el seu enfocament és eminentment pràctic (i, per cert, està molt ben escrit) sinó perquè els casos usats són força divertits i realment s’aprèn molt sobre comunitats online gràcies a ell. Per cert, per complementar la part teòrica d’aquest tema ens ha agradat molt Conectados de Nicholas A. Christakis, sociòleg i mèdic, i James H. Fowler, professor de Ciències Polítiques, publicat per Taurus.” Alberto Vicente i Silvano Gozzer, autors d’ Anatomía de la Edición, un dels blogs més influents en el món de l’edició espanyola.
 • “Moon Shoots for Management” de Gary Hamel. “La meva proposta ve en forma d’article extens. Ho va escriure el 2008 un dels professors que va ajudar a orientar el management del segle XX, i que en aquest parla de la Gestió 2.0 i les seves implicacions. No té desperdici”. Adolfo Corujo, director senior de comunicació online a LLORENTE & CUENCA.
 • “Ser Digital” de Nicholas Negroponte. “Tot i tenir més de 10 anys (1995), continua estant de plena actualitat. L’evolució de la digitalització a través dels temps, la predicció del futur i la transició d’un món d’àtoms (material) cap a un món de bits (informació), fan de “Ser Digital” un llibre essencial per a qualsevol persona interessada en la Web 2.0″. Cristina Cifuentes, vicepresidenta de l’Asamblea de Madrid.
 • “Divertim-nos fins a morir” de Neil Postman. “Una anàlisi imprescindible per entendre la societat de l’entreteniment i el llenguatge que ha d’utilitzar la política en aquesta societat mediàtica.” Pau Canaleta, assessor de comunicació i director del CCAII.
 • “Los discursos del poder, palabras que cambiaron el curso der la historia” con introducción de Sabino Fernandez Campo. “No és un llibre de o sobre comunicacio política, es comunicacio politica en estat pur… i contrastada. Els millors assessors son els classics.” Marc Rius, director general de Participació Ciudadana de la Generalitat de Catalunya.
 • “La herencia del olvido” de Reyes Mate. “No és un llibre de comunicació… parla de la raó compassiva, de la raó comprensiva del patiment… però ho trobo pertinent, molt per abordar els reptes de la comunicació actual. Em fa pensar -i treballo- en la idea d’una comunicació que no només busqui la relació o la seducció (el convenciment), sinó la comprensió de l’altre. Una comunicació basada no només en el diàleg, sinó en l’escolta comprensiva, en l’escolta que ens fa posar en la pell dels altres, en la comunicació que comprèn.” Antoni Gutiérrez-Rubí, assessor de comunicació.
 • “La política y el arte de actuar” de Arthur Miller. “Perquè segueixo creient en la política!” Jaume Collboni, cap de campanya del PSC.
 • “Palabras que cambiaron el mundo. 50 discursos que han hecho historia”, de varis autors. “El pròleg del llibre que recomano comença amb la següent frase: “Un gran discurs no només reflecteix la veritat d’una època; també pot reflectir una gran mentida”. I aquesta és la grandesa d’aquest llibre. En ell no només es recullen els grans discursos de la història per tots coneguts sinó també les paraules de líders miserables, mentiders i perversos. Un llibre per comprovar que la retòrica no té res a veure amb els valors i per tant conèixer de la retòrica seu valor.” Francisco Polo, emprenedor social.
 • “1984″ de George Orwell. “Un clàssic. Però d’un extraordinari valor. La ciència-ficció es barreja amb la política. Amb la teoria política i amb la pràctica també. Amb el llenguatge, amb la comunicació. El món que dibuixa Orwell ens porta a la reflexió sobre el valor de la llibertat i l’amenaça de la por. Ens alerta de la importància del llenguatge i del control del relat. Una peça imprescindible en la taula de tota persona preocupada per la comunicació.” Albert Medrán.

Foto

2 Comments Write a comment

 1. Pingback: Tweets that mention Els llibres de comunicació imprescindibles | E-Campanya -- Topsy.com

Leave a Comment

Required fields are marked *.

*